Porcelain


Op 28 Mei 1868, meer dan een halve eeuw geleden, vertrok Alexander Porcelijn, net 17 jaar oud, naar Amerika om zich in Boston te vestigen. Zijn moeder, Schoontje Wolf Suikerman was een jaar na zijn geboorte overleden. Zijn vader trouwde daarna met een verre nicht van hem, Esperance Porcelein. Schoontje's familie was al voor haar overlijden naar Amerika geëmigreerd: Amerika leefde kennelijk in de familie.


In 1884 liet Alexander zich naturaliseren tot Henry Alexander Porcelain, en trouwde met Maria Goldsmith, geboren in Amsterdam als Maria Goudsmit.


Twee achternichten van Alexander, Veronica 30 j. en Jeanette 24 j. vertrokken 8 oktober 1891 ook voor vier jaar naar Boston. En nog later, in 1915, ging ook een ander achternichtje, Mietje met de Rijndam naar N.Y. om haar familie in Boston te bezoeken. Veronica, Jeannette en Mietje zouden uiteindelijk allen omkomen in Auschwitz. 


Alexander liet zich uiteindelijk in 1884 naturaliseren en nam de naam Porcelain aan.Alexander A Porcelain - naturalisatie.jpeg 


Chart_Boston.pdfHenry Alexander Porcelain & Hartog Porcelijn.jpg

–––o–O–o–––

24/01/2023