Holocaust Namenmonument


Op initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité werd het Nationaal Holocaust Namenmonument opgericht met daarop alle namen van Nederlandse Joden, Sinti en Roma die door de die in nazikampen zijn omgebracht, puur en alleen om wie ze (in de ogen van de Nazis) waren. Oorlogsslachtoffers die geen graf hebben. Meer dan 102.000 Nederlandse Joden, plus 220 Sinti en Roma.


לזכר.jpg

“in memoriam”


102.613 stenen, 102.613 levens, waarvan 59 van een Porcelijn (0,06%)


De namen staan alfabetisch gerangschikt zoals ze in de burgerlijke stand zijn terug te vinden. Getrouwde vrouwen vind je onder de naam van hun echtgenoot. De website van de namenwand heeft een zoekmachine waarmee je de namen gemakkelijk kunt opzoeken. Vul Porc in, en je ziet dat er 86 stenen met de naam Porcelijn zijn, plús eentje met de foutgespelde naam Porceleijn. 59 stenen zijn van personen die als Porcelijn geboren zijn, 27 stenen van zijn van aangetrouwde vrouwen, waarvan één zelf óók Porcelijn heette. Met dit monument zijn de vermoorde Porcelijnen weer terug bij hun oorsprongin ieder geval in naam. Want rondom de plek van het monument, ontstond halverwege de 18e eeuw een industrie van joodse porseleinschilders, waaruit de familienaam Porcelijn is ontstaan: alle als Porcelijn geboren personen zijn nakomelingen van Abraham Alexander Porcelein (geb. ±1725) en dus bloedverwanten — ze zijn één grote familie!


namenmonument3.png

Locatie Namenmonument & Schaduwkade, met de naam van Hartog Porcelijn


 plattegrond.jpg

 Locaties van porseleinschilders in de 18e eeuw


Om de hoek van het Namenmonument is de Schaduwkade, een monument op de Nieuwe Keizersgracht, waar óók een Porcelijn wordt vermeld. 


schaduwkade.JPG

Hartog Porcelijn op de SchaduwkadeDe fout gespelde naam van Rachel Aptroot-Porcelijn is bij de Oorlogsgraven Stichting gecorrigeerd. Salomon Elias Porcelijn stond aanvankelijk als vermist vermeld. Dit was mijn vaders neef die de oorlog wist te overleven. (Een spannend verhaal, zie bij Porcelyn). 


Sommige families zijn in zijn geheel uitgeroeid, vergeten. Daarom is het goed dat dit monument er is: hun namen leven voort. Wanneer je de verhalen op joodsmonument.nl leest, zie je wat de holocaust inhield (Zie ook: Holocaust Statistiek). 


Twee voorbeelden:—–o–O–o–—

– Tom Porcelijn –

08/01/2023