Porcelein, Porcelijn, Porcelain, Porcelyn


What's in a name? 

   That which we call a rose 

       By any other name would smell as sweet.”

                     (Juliet in “Romeo & Juliet” – Shakespeare)


Een naam geeft identiteit: het bepaalt je relatie tot anderen en tot je verleden. Een veelvoorkomende naam als Jansen of Pietersen roept niet veel vragen op, maar met een naam als Porcelijn vraag je je toch af waar zo'n naam vandaan komt. Alle Porcelijns stammen af van Abraham Alexander, een Asjkenazische jood, die halverwege de 18e eeuw Amsterdams Bont maakte. Twee zonen, Machiel Abraham en Emanuel Abraham, namen op 16 december 1811 en 27 januari 1812 officieel de namen Porcelijn en Porcelein aan. Een derde zoon, Hesekiel Abraham, vertrok in 1792 naar Duitsland en liet zich daar Porzelein noemen  ze waren duidelijk trots op hun vaders werk! Uiteindelijk is van de verschillende vormen van spellingen alleen Porcelijn overgebleven. 


In 1868 emigreerde een nazaat, Alexander Abraham Porcelijn, naar de Verenigde Staten en veranderde zijn naam daar in Porcelain. En aan het einde van de tweede wereldoorlog emigreerde Salomon Elias naar de Verenigde Staten en veranderde zijn naam in Porcelyn. Maar of ze zich nu Porcelein, Porcelijn, Porcelain, Porcelyn of Porzelein noemden het was allemaal familie en het zijn de nakomelingen van stamvader Abraham Alexander. 


Alle Porcelijns zijn familie van elkaar, maar niet alle Porcelains in de USA zijn familie van de Porcelijns. 


Voor de tweede wereldoorlog leefden er in Nederland nog zo’n 90 als porcelijn geboren personen, na de oorlog waren er nog maar 30 over – de rest werd vermoord.


David_Porcelijn.jpg

David Porcelijn bij zijn haringkar op het Waterlooplein - Amsterdam, begin jaren dertigDeze website is een eerbetoon aan alle Porcelijns dood en levend.–––o–O–o–––

14/01/2023