Hartog PorcelijnOm de hoek van het Namenmonument in Amsterdam, op de Nieuwe Keizersgracht, werd op 26 mei 2013 de Schaduwkade onthuld: een monument voor de 200 vermoorde joodse bewoners aldaar. Op de de plek waar vroeger nummer 1 stond, is een plaquette te vinden met de naam Hartog Porcelijn erop:


schaduwkade.JPG


Wat is er behalve de naam op dit bordje van Hartog en zijn familie overgebleven? Bar weinig. Zijn ouders, Salomon & Rika Porcelijn-Augurk, trouwden in 1904. Salomon zat in de ongeregelde handel en verkocht vis op het Waterlooplein. Het stel verhuisde veelvuldig en woonden aanvankelijk op diverse nummers in de voormalige Lange Houtstraat (waar nu de Stopera staat). In 1909 verbleven ze korte tijd in de Duitse stad Kray Süd en in 1924 verhuisden ze naar Nijmegen. Uiteindelijk keerden ze vlak voor de oorlog, in 1938, weer terug naar Amsterdam. Vanaf 20 April 1938 waren ze ingeschreven op de Ruyschstraat 79 I in Amsterdam-Oost. 


Salomon Porcelijn 1883, bron stadsarchief amsterdam marktvergunning.jpg

Pasfoto van Salomon Porcelijn op zijn marktvergunning


Salomon en Rika kregen zeven kinderen: drie dochters: Rosette (1904), Rachel (1905), Jeannette (1907) en vier zonen: Leendert (1909), Hartog (1911), David (1913) en Louis (1916). De dochters werkten als naaister in de kledingindustrie. Leendert en David waren musici, Hartog was balletdanser. De jongste, Louis was koopman en verkocht evenals zijn vader, vis op het Waterlooplein. Van deze negen personen overleefde alleen Rachel en haar man de kampen.


 Rachel vdn Berg-Porcelijn.jpg Simon vdn Berg.jpg

Rachel & Simon vdn Berg-Porcelijn


Simons nicht Sientje en zoontje Gino kwamen in 1967 om bij een noodlottige brand.


Sientje & Dino vdn Berg†, Parool, 18-07-1967.jpg

Advertentie in het Parool van 18-07-1967

(Simons broer Juda van den Berg, de vader van Sientje, overleefde de oorlog omdat hij met Petronella Bakker, een christenvrouw getrouwd was. Hij werd in 1943 opgepakt, naar Westerbork gebracht en uiteindelijk weer naar huis gestuurd — zie Juda A en Juda B)


Deze pagina is een poging de familie aan de vergetelheid te onttrekken. De meeste informatie komt van de website joodsmonument.nl. In onderstaande samenvatting is waar mogelijk een link naar de bron gegeven.  


-- 1px --.png
Opmerkingen


De sterfdata van holocaust-slachtoffers zijn onnauwkeurig. De meeste slachtoffers verdwenen direct na aankomst in de gaskamers. Voor zover ze als dwangarbeider in het kamp werden ingezet, werd er wel enige administratie bijgehouden (Zie Sterbebücher van Auschwitz). Na de oorlog is geprobeerd op basis hiervan, en op basis van getuigenissen van overlevenden en overige informatie, de exacte overlijdensdatum vast te stellen. Wanneer er geen informatie beschikbaar was, werd als overlijdensdatum de datum van deportatie + 3 dagen aangehouden.

Begin oktober 1942 werden massale razzia’s gehouden en besloten de Duitsers de werkkampen in Noord-Nederland op te heffen. De Joodse dwangarbeiders werden evenals de bij de razzia's opgepakte Joden naar Westerbork gestuurd, waardoor daar grote chaos ontstond. Op  3, 4 en 5 oktober kwamen daar naar schatting zo'n 15.000 mensen aan.–––o–O–o–––

09/01/2023

Onderdeel van Tom's Thuisserver